Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon)

складові

яловичина без кістки (лопатка, шия) 1 кг
копчений бекон 30-50 г
морква (середня) 2 шт
цибуля ріпчаста 1 шт
часник 2 зубчики
червоне сухе вино (в ідеалі бургундське, але можна замінити іншим) 450 мл
яловичий або овочевий бульйон (можна замінити водою) 450 мл
мука 2 ст.л.
томатне пюре або хороший томатний соус 2 ч.л.
вершкове + олія для смаження
букет гарні (3 гілочки петрушки, 3 гілочки чебрецю, половинка лаврового листа)
запашний перець горошком 5-7 шт
зелень петрушки
сіль
мелений перець
вода
Для приготування перлового цибулі з печерицями
печериці 350-450
перлинні цибулинки (можна взяти цибулю-севок) 300 г
цукор 1 ч.л.
вода 300 мл
вершкове масло 30 г

Загальна інформація

Загальний час приготування

3 ч
40 хвилин

Активне час приготування

40 хвилин

Складність

легкий

Кількість порцій

6-8

Таблиця мір і ваг
Таблиця мір і ваг

Покроковий рецепт з фото

М'ясо вимити, обсушити і зачистити від сухожиль.

Зачищену м'якоть нарізати великими кубиками 5х5 см і промокнути шматочки м'яса паперовими рушниками, щоб видалити надлишки вологи.

Бекон нарізати соломкою.

Морква вимити, очистити і дрібно порубати.

Лук очистити і теж дрібно порубати.

Часник очистити і порубати.

Овочі можна порубати ножем, але зручніше і швидше подрібнити їх за допомогою кухонного комбайна або мелкорезкі.

Порада. У деяких рецептах овочі нарізаються соломкою, але враховуючи, тривалий час гасіння страви, овочі краще не нарізати, а подрібнити, таким чином, вони просто стануть частиною соусу.

підготувати букет гарні: Для цього гілочки петрушки, чебрецю і половинку лаврового листа потрібно вимити, струсити з них зайву воду і зв'язати в пучок за допомогою нитки або чистої марлі.

У глибокий, толстодонной сотейник або чавунну жаровню викласти нарізаний бекон і обсмажувати, помішуючи, 5 хвилин.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 2

Бекон перекласти в миску і відставити убік.

У жаровню додати 1 столову ложку топленого (або вершкового) масла, збільшити вогонь і викласти кубики яловичини.

Обсмажити шматочки м'яса з двох сторін до рум'яної.

Порада. Для того щоб м'ясо смажилося, а не тушкувалось, потрібно обсмажувати його кількома партіями, на сильному вогні.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 3

Обсмажене м'ясо перекласти до бекону.

У жаровню додати ще 1-2 столових ложки масла, покласти подрібнені морква, цибуля і часник і зменшити вогонь до середнього або мінімального.

Обсмажувати овочі, помішуючи, 5 хвилин.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 4

Потім додати борошно і смажити, помішуючи, 1 хвилину.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 5

Покласти томат-пюре смажити, помішуючи, ще 1 хвилину.

Влити вино і добре перемішати.

Порада. Вино, як я вище говорила, в ідеалі береться бургундське, але через брак можна замінити будь-яким сухим червоним вином (не залежно від цінової категорії). Якщо ви вирішили замінити вино — важливий наступний момент: не використовуйте для приготування страви вино, яке ви б самі не стали пити, інакше, на жаль, результат, навряд чи порадує вас.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 6

Потім влити бульйон, ще раз перемішати, збільшити вогонь, довести до кипіння, і кип'ятити кілька хвилин, знімаючи піну і помішуючи.

Вогонь зменшити, покласти 1 чайну ложку солі, букет гарні і горошини перцю. Довести до кипіння.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 7

Покласти обсмажені шматочки м'яса з беконом і ще раз довести до кипіння.

Жаровню щільно накрити кришкою.

Поставити жаровню з м'ясним рагу в нагріту до 160 ° C духовку на 2,5-3 години.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 8

Поки готується рагу, можна зайнятися приготуванням перлинних цибулинок і печериць.

У сковороду налити 300 мл води, покласти 30 грам вершкового масла, всипати цукор і викласти очищені цибулинки.

Збільшити вогонь і довести до кипіння.

Потім вогонь зменшити, накрити сковорідку кришкою і готувати під кришкою 10 хвилин.

Кришку зняти, знову збільшити вогонь і готувати, струшуючи сковороду або помішуючи, поки не випарується вся рідина, а цибуля не стане золотистим.

Порада. Якщо не вдасться знайти дрібний цибулю, можна виключити цей інгредієнт з рецепта.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 9

У печериць видалити ніжки (не обов'язково), капелюшки вимити, обсушити і розрізати на 2-4 частини, в залежності від розміру.

У сковороді розтопити шматочок вершкового масла, викласти гриби, посолити, поперчити і готувати, помішуючи, 7-8 хвилин, поки вся волога не випарується, а гриби дійдуть до готовності.

Готове рагу вийняти з духовки.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 10

Видалити з рагу букет гарні, додати обсмажені цибулинки з печерицями та перемішати.

За смаком, якщо потрібно, трохи посолити.

Подавати яловичину по-бургундські з картопляним пюре, відвареною картоплею або пастою.

При подачі поперчити свіжомеленим перцем і посипати зеленню петрушки.

Яловичина по-бургундські (Boeuf bourguignon) фото до рецепту 11

Приємного вам апетиту!